joi, 27 octombrie 2011

De ce mor delfinii?

De ce mor delfinii in Marea Neagra?

 


Delfinii, împreună cu balenele și marsuinii, sunt descendenții unor mamifere terestre, cel mai probabil din Ordinul Artiodactyl. Strămoșii delfinilor moderni s-au adăptat la viață acvatică, cu aproximație, acum 50 de milioane de ani.
Scheletele delfinilor actuali prezintă în zona pelviană oase de dimesiuni mici, despre care se crede că sunt vestigii ale membrelor inferioare. În octombrie 2006 a fost capturat în apeleJaponiei un delfin neobișnuit - acesta prezenta mici aripioare de o parte și de cealaltă a zonei genitale, ceea ce i-a determinat pe cercetători să considere că acestea reprezintă o dezvoltare mai proeminentă a oaselor vestigiale ale membrelor inferioare.
Anatomie
Delfinii au corpul fusiform, hidrodinamic, adaptat inotului rapid. Innotatoarea puternica ii ajuta la propulsie in timp ce aripioarele pectorale si sistemul muscular al cozii asigură controlul direcției. Aripioara dorsală, în cazul speciilor care au o asemenea aripioară, contribuie la menținerea stabilității în timpul înotului.
Deși variaza în funcție de specie, culorile delfinilor se incadrează într-un tipar de bază compus din tonuri de gri, de obicei cu partea dorsala de culoare mai inchisa.
Singurele trei specii de delfin care pătrund în Marea Neagră sunt: Phocoena phocoena (marsuinul, focena sau porcul de mare), Tursiops truncatus (afalinul sau delfinul mare sau delfinul cu bot gros) și Delphinus delphis (delfinul comun).
Până la ora actuală, au fost monitorizate în apele românești aproximativ 2300 de exemplare de delfini din toate cele trei specii existente în Marea Neagră. Astfel, au fost observate în decursul expedițiilor știintifice – 500-700 exemplare de afalin (Turpsiops truncatus ponticus), 700-1000 exemplare de marsuin (Phocoena phocoena relicta) și 400-600 exemplare delfin comun (Delphinus delphis ponticus).

De la inceputul anului, 97 de delfini au esuat pe plajele romanesti. Expertii pun acest fenomen pe seama exercitiilor militare sau a pescarilor de calcani. Specialistii in explorari marine spun ca delfinii ajunsi la mal aveau probleme cu orientarea si ar fi fost epuizati din cauza undelor emise de sonarele folosite de navele militare.
Anul acesta, delfinii nu au mai fost prinsi doar in plase de pescuit. Mai multi delfini au ajuns in viata la mal, insa toti aveau probleme cu orientarea. A fost salvat doar unul singur. Specialistii de la Societatea de Explorari Marine “Grigore Antipa” suspecteaza ca exercitiile militare ce au avut loc in Marea Neagra in lunile iunie – iulie au cauzat moartea delfinilor.
Erau epuizati, stresati, nemancati. Ajung astfel cand intra in raza unui sonar de inalta frecventa, de tipul celor folosite de Armata. Sonarul provoaca microleziuni ale organului de orientare, ce se afla in fruntea delfinului. In astfel de cazuri, mamiferele supravietuiesc doar daca sunt hranite si numai atunci cand primesc mancare din mana omului”, a declarat Razvan Popescu Mirceni, directorul Societatii de Explorari Marine “Grigore Antipa” din Constanta.

Expertii au mai multe ipoteze

Razvan Popescu Mirceni spune ca nu poate interveni in niciun fel pentru a cere interzicerea efectuarii exercitiilor militare intr-o anumita perioada.
“Ar trebui sa facem un studiu ca sa vedem care este perioada de migratie a delfinilor”, sustine specialistul. Pentru un proiect desfasurat pe o perioada doi ani, ar fi nevoie de 1.400.000 de euro. Sunt necesare 15 emitatoare GPS, un abonament la centrul de receptie a datelor de la Londra, fotografii prin satelit cu populatiile de delfini si ambarcatiuni rapide cu care sa fie urmariti si prinsi delfinii pentru a le fi montate emitatoarele GPS.

Nici Simion Nicolaev, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina din Constanta, nu exclude exercitiile militare de pe lista fenomenelor care provoaca moartea delfinilor.
“Trebuie sa recunoastem ca multi dintre delfini sunt capturati accidental in setcile pescarilor care prind calcan. Pe de alta parte, poluarea din Marea Neagra poate favoriza aparitia unor boli ce se dovedesc, de multe ori, mortale si chiar exercitiile militare pot duce la extinctia acestor mamifere”, sustine Nicolaev.



Bolile contagioase, o alta pista

Specialistii sustin ca exista suspiciuni si cu privire la existenta unei boli infectioase ce afecteaza delfinii. “Mai multi delfinidin Marea Egee s-au imbolnavit. Este posibil sa fi fost afectati si delfinii din Marea Neagra. Este grav daca s-a intamplat asa ceva, deoarece bolile se transmit si la om, cu consecinte dintre cele mai grave, manifestandu-se prin sterilitate”, a precizat Popescu Mirceni.

Directorul de la “Grigore Antipa” nu vrea sa dea amanunte insa pana cand nu sosesc rezultatele la probele recoltate de la mamifere si trimise la Agentia Nationala Sanitar-Veterinara Bucuresti. Organizatia de Mediu “Mare Nostrum” va demara in noiembrie un nou proiect cu bani de la Fondul de Mediu, in valoare de 550.000 de lei. Proiectul, ce se va desfasura pe o perioada de peste doi ani, isi propune o fotoidentificare, cu sprijinul unor experti din Europa, care detin tehnologia necesara, a populatiilor de delfini din Marea Neagra si din Delta Dunarii, dupa cum sustine Mihaela Candea, directorul executiv al “Mare Nostrum”.

Politistii de frontiera care patruleaza in larg au fost martori la joaca delfinilor. “Pe 30 iunie, in rada exterioara a Portului Constanta, un grup de patru-cincidelfini a aparut langa ambarcatiunea noastra si ne-a insotit in larg”, povesteste Romeo Olaru, comandantul-adjunct al ambarcatiunii ce apartine Politiei de Frontiera Constanta.
Mai bine de o jumatate de ora delfinii au dat un adevarat spectacol in fata navei. Inotau la suprafata apei, faceau giumbuslucuri, iar apoi dispareau. “Le-am aruncat paine si biscuiti, dar nu au mancat. Daca nava se opreste in larg, delfinii se sperie si pleaca. Ei ne insotesc doar in mars”, mai spune Olaru.

Mamiferele vin aproape de plajele de pe litoralul romanesc, in cautarea hranei. Un grup de delfini a fost vazut in zona Eforie, la o distanta foarte mica de mal, de aproximativ doi kilometri. Odata cu venirea toamnei, delfinii se retrag in Marea Azov, la Bosfor, acolo unde temperatura apei este mai ridicata.


Stefan Ioana Ramona



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu