De ce mor delfinii in Marea Neagra?
De la inceputul anului, 97 de delfini au esuat pe plajele romanesti. Expertii pun acest fenomen pe seama exercitiilor militare sau a pescarilor de calcani. Specialistii in explorari marine spun ca delfinii ajunsi la mal aveau probleme cu orientarea si ar fi fost epuizati din cauza undelor emise de sonarele folosite de navele militare.
Cele mai multe decese în rândul mamiferelor au fost cauzate de plasele pescăreşti.
Pe parcursul anului 2010, echipa programului „Delfinii în criză" a Societăţii de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin Oceanic Club a înregistrat 72 de exemplare de delfini eşuaţi pe plajele româneşti dintre Sulina şi Vama Veche. Numai unul a fost descoperit viu şi a putut fi salvat. „Dintre celelalte 71 de exemplare, pentru 54 cauza morţii a fost identificată ca fiind prinderea în plase de pescuit, urmată de înec.
Alte opt exemplare au murit ca urmare a unor infecţii cu diverse tulpini virale sau cu bacterii, cinci exemplare în urma impactului cu ambar-ca-ţiu-ni rapide (inclusiv sky-jet), iar trei exemplare au murit în urma unor afecţiuni ale melonului produse de şocuri ale unor unde extrem de puternice în masa apei. Pentru un exemplar nu s-a putut determina cauza morţii, acesta fiind dezintegrat ca urmare a proceselor de descompunere extrem de avansate", se arată într-un raport al Oceanic Club dat ieri publicităţii.
Este primul an in care se ştiu cu precizie cauzele decesului pentru fiecare exemplar în parte şi aceastea sunt dovedite ştiin-ţific, deoarece pe majoritatea exemplarelor eşuate s-au efectuat analize de laborator. Perioadele cu cea mai mare densitate de cazuri au fost înregistrate in intervalele 15 aprilie -10 iunie şi 28 iulie-4 septembrie. Oceanic Club monitorizează de trei ani delfinii eşuaţi. În 2008 au fost înregistrate 45 de exemplare, iar în 2009 - 106 exemplare. Costurile pentru acţiunile de monitorizare şi intervenţie în cadrul acestui program s-au ridicat în 2010 la 11.236 lei, aproape jumătate provenind din donaţii şi contribuţii directe din partea membrilor Oceanic Club. În urma scufundărilor, re-pre-zentanţii Oceanic Club au recuperat şi distrus în anul 2010 172 kilograme de plase de pescuit pierdute, abandonate sau ilegale din mare.
Braconierii,pericolul numărul 1
Plasele monofilament sunt aruncate în Marea Neagră de braconieri. Poliţia de Frontieră Constanţa a capturat, de-a lungul anilor, mai multe pescadoare, mai ales din Turcia, care pescuiau ilegal în apele teritoriale româneşti. Înainte de a fi capturat, echipajul aruncă de obicei peştele şi plasele, aşa că acuzaţiile de braconaj sunt greu de dovedit.
Anul acesta, delfinii nu au mai fost prinsi doar in plase de pescuit. Mai multi delfini au ajuns in viata la mal, insa toti aveau probleme cu orientarea. A fost salvat doar unul singur. Specialistii de la Societatea de Explorari Marine “Grigore Antipa” suspecteaza ca exercitiile militare ce au avut loc in Marea Neagra in lunile iunie – iulie au cauzat moartea delfinilor.
“Erau epuizati, stresati, nemancati. Ajung astfel cand intra in raza unui sonar de inalta frecventa, de tipul celor folosite de Armata. Sonarul provoaca microleziuni ale organului de orientare, ce se afla in fruntea delfinului. In astfel de cazuri, mamiferele supravietuiesc doar daca sunt hranite si numai atunci cand primesc mancare din mana omului”, a declarat Razvan Popescu Mirceni, directorul Societatii de Explorari Marine “Grigore Antipa” din Constanta.
Expertii au mai multe ipoteze
Razvan Popescu Mirceni spune ca nu poate interveni in niciun fel pentru a cere interzicerea efectuarii exercitiilor militare intr-o anumita perioada.
“Ar trebui sa facem un studiu ca sa vedem care este perioada de migratie a delfinilor”, sustine specialistul. Pentru un proiect desfasurat pe o perioada doi ani, ar fi nevoie de 1.400.000 de euro. Sunt necesare 15 emitatoare GPS, un abonament la centrul de receptie a datelor de la Londra, fotografii prin satelit cu populatiile de delfini si ambarcatiuni rapide cu care sa fie urmariti si prinsi delfinii pentru a le fi montate emitatoarele GPS.
Nici Simion Nicolaev, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina din Constanta, nu exclude exercitiile militare de pe lista fenomenelor care provoaca moartea delfinilor.
“Trebuie sa recunoastem ca multi dintre delfini sunt capturati accidental in setcile pescarilor care prind calcan. Pe de alta parte, poluarea din Marea Neagra poate favoriza aparitia unor boli ce se dovedesc, de multe ori, mortale si chiar exercitiile militare pot duce la extinctia acestor mamifere”, sustine Nicolaev.
Bolile contagioase, o alta pista
Specialistii sustin ca exista suspiciuni si cu privire la existenta unei boli infectioase ce afecteaza delfinii. “Mai multi delfini din Marea Egee s-au imbolnavit. Este posibil sa fi fost afectati si delfinii din Marea Neagra. Este grav daca s-a intamplat asa ceva, deoarece bolile se transmit si la om, cu consecinte dintre cele mai grave, manifestandu-se prin sterilitate”, a precizat Popescu Mirceni.
Directorul de la “Grigore Antipa” nu vrea sa dea amanunte insa pana cand nu sosesc rezultatele la probele recoltate de la mamifere si trimise la Agentia Nationala Sanitar-Veterinara Bucuresti. Organizatia de Mediu “Mare Nostrum” va demara in noiembrie un nou proiect cu bani de la Fondul de Mediu, in valoare de 550.000 de lei. Proiectul, ce se va desfasura pe o perioada de peste doi ani, isi propune o fotoidentificare, cu sprijinul unor experti din Europa, care detin tehnologia necesara, a populatiilor de delfini din Marea Neagra si din Delta Dunarii, dupa cum sustine Mihaela Candea, directorul executiv al “Mare Nostrum”.
Cu delfinii la joaca in marea neagra
Politistii de frontiera care patruleaza in larg au fost martori la joaca delfinilor. “Pe 30 iunie, in rada exterioara a Portului Constanta, un grup de patru-cinci delfini a aparut langa ambarcatiunea noastra si ne-a insotit in larg”, povesteste Romeo Olaru, comandantul-adjunct al ambarcatiunii ce apartine Politiei de Frontiera Constanta.
Mai bine de o jumatate de ora delfinii au dat un adevarat spectacol in fata navei. Inotau la suprafata apei, faceau giumbuslucuri, iar apoi dispareau. “Le-am aruncat paine si biscuiti, dar nu au mancat. Daca nava se opreste in larg, delfinii se sperie si pleaca. Ei ne insotesc doar in mars”, mai spune Olaru.
Mamiferele vin aproape de plajele de pe litoralul romanesc, in cautarea hranei. Un grup de delfini a fost vazut in zona Eforie, la o distanta foarte mica de mal, de aproximativ doi kilometri. Odata cu venirea toamnei, delfinii se retrag in Marea Azov, la Bosfor, acolo unde temperatura apei este mai ridicata.
Armata contrazice
Capitanul comandor Mugurel Pascu, responsabil cu relatiile publice la Statul Major al Fortelor Navale, a precizat: “Atat timp cat nu vin cu o demonstratie stiintifica, realista, e periculos sa vorbim. Si noi facem aplicatii de zeci de ani, iar tehnica noastra nu s-a schimbat foarte mult. Ma mira ca vin tocmai acum cu astfel de acuzatii”.
Teodorescu Raluca Mihaela
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu