joi, 27 octombrie 2011

Colegiul National "Ienachita Vacarescu"




Târgovişte – important centru cultural, administrativ, economic şi turistic al României.

Liceul este continuatorul firesc al formelor de învăţământ mediu din perioada feudală – sec. X VII – XVIII.

Şcoala greco-latină “Schola graeca e latina” din timpul domniei lui Matei Basarab a fost prima şcoală de nivel mediu superior din Ţara Românească atestată la 24 noiembrie 1646.

1872 - este anul când începe o campanie accentuată pentru ideea apărută în anul 1865 de a înfiinţa un gimnaziu.

3 oct. 1874 – este data înfiinţării gimnaziului de băieţi din Târgovişte (actualmente Şcoala de artă), care a funcţionat cu o clasă de băieţi în “camera de sus” a Şcolii de băieţi.(anexa 1) Din cauza unui incendiu, şcoala s-a mutat “până la Sf. Gheorghe” într-un “salon”, gratuit, al locotenentului de cavalerie N. Negoescu. Şcoala se mută cu chirie în casele Sichard Marsilleac până la începutul anului şcolar 1876 - 1877. Gimnaziul mai funcţionează un an în casele Ana Filip de la Tunel, apoi în 1878-1879 în casele lui Tache Cioranu din Calea Domnească. Cursurile continuă în localul Şcolii de băieţi până în decembrie 1892. După acest an se mută în localul propriu, cursuri deschise la 7 dec. 1892 fără vreo inaugurare specială.

1916 - anul în care funcţionarea şcolii este întreruptă în cauza ocupaţiei germane în timpul primului război mondial. Cursurile continuă în vechiul local din str. Libertăţii (mai târziu Şcoala normală). Localul gimnaziului a fost o perioadă de timp spital al “Crucii Roşii Române”, devenit apoi spital german până la sfârşitul războiului.

1915-1916 - s-a aprobat funcţionarea clasei a V-a pentru cursul superior cu 49 elevi înscrişi.

1918-1919 - se menţionează împărţirea pe secţii – reală şi modernă, îcepând cu clasa a V-a. Apare pentru prima oară denumirea “Liceul Ienăchiţă Văcărescu”.

1919 - în luna aprilie apare primul număr al revistei şcolare “Vlăstarul”, cu editare bilunară; sub conducerea unui comitet în frunte cu Ion Diaconescu. În anul 1921 ia fiinţă liceul de fete “Carabella”.

Criza dintre anii 1929-1933 a avut urmări nefaste, desfiinţându-se clasele extrabugetare şi a burselor pentru elevi.

1921-1922 - s-au făcut reparaţii şi s-au ridicat încă trei săli de clasă (aripa din dreapta).

1922-1923 - s-a construit şi aripa din stânga a etajului, care a servit ca internat până în anul 1925 când a fost gata localul propriu-zis. Această construcţie, începută din anul 1923 pe un teren cumpărat lânga şcoală cu o suprafaţă de 2300 m2 de la colonelul Şendrea şi Eustaţiu (tot colonel), s-a terminat în anul 1925 în prezenţa ministrului I.G. Duca, a dr. Angelescu şi a directorului liceului Ion Diaconescu. Finisarea definitivă cu tencuială la exterior s-a făcut în 1929.

1931 - se înfiinţează „Asociaţia generală a profesorilor secundari din România”- secţia Târgovişte.

Dintre profesorii gimnaziului s-au remarcat: Vasile Vizante, Nicolae Bruneanu, Ştefan D. Popescu, Alexandru Vlahuţă, Constantin I. Nicolescu, Marin Radian, Ştefan Vasilescu, Raicu Ionescu - Rion, Ion Negoescu, Bazil Anastasescu, N. Păscolescu, compozitorii: Franchetti, Vasile Popovici, Ion Stroescu, Nicolae Tănăsescu (pseudonim Radu Cosmin), pictorul Vasile Blendea, Constantin Constantinescu. Dintre foştii elevi amintim pe: Cicerone Teodorescu, Traian Lalescu, Matei Alexandrescu, Alexandru Al. Vasilescu, Vasile Florescu, Mircea Horia Simionescu, Radu Petrescu, Gheorghe Tomozei, Costache Olăreanu, Daniel Drăgan, Silviu Stănculescu, Tiberiu Vătăşescu, Sergiu Dermengi, Iulian Mincu, Radu Urziceanu, Valeriu Chiose, Renato Iliescu ş.a.

1944-1945, la 1 noiembrie au început cursurile în localurile şcolilor primare nr. 1 fete şi nr. 2 băieţi, întrucât în clădirea liceului funcţiona un spital, care şi-a încetat activitatea la 12 iulie 1945.

După război denumirea liceului este înlocuită cu "Liceul de băieţi "Nicolae Bălcescu" nr.3. Liceul a funcţionat ca şcoală medie de 11 ani între 1948-1953, iar între 1953-1957 ca şcoală medic de 10 ani (în anul 1954 au terminat două promoţii - una cu 11 clase şi alta cu 10 clase). Examenul de absolvire se numea de "maturitate", cu susţinerea probelor orale la toate obiectele de studiu din clasa terminală. De asemenea, menţionez că aceste promoţii au avut parte de examene de promovare după fiecare an de studiu, la toate obiectele de învăţământ, începând cu clasa a V-a elementară. Autorul acestor rânduri "a beneficiat" 6 ani şcolari la rând - din clasa a V-V1I elementare şi a VIII a - a X a la liceu de acele examene.

1951-1952 - în liceu se înfiinţează cursurile serale pentru oamenii muncii din producţie. Durata cursurilor era mai mare cu un an faţă de cele de zi. De asemenea, iau fiinţă cursurile fără frecvenţă, cu două sesiuni de examene - scris şi oral, pentru fiecare an de studiu cu profilele: lăcătuşerie, mecanică, tâmplărie, electrotehnică, strungărie, iar pentru secţia umanistă: confecţii-croitorie, gospodărie-menaj. Fac precizarea că atelierele erau pentru elevii de la cursul de zi.

1957-1965 - se revine la învăţământul de 11 ani de studiu.

1965 -este anul când se trece la învăţământul de 12 ani.

Numărul elevilor a crescut an de an, ajungându-se la mai multe clase paralele. Împărţirea anului şcolar era făcută în pătrare, iar sistemul denotare era de 1 la 5 (nota 3 fiind de promovare). Acest sistemdocimologic n-a durat prea mult, revenindu-se cu notarea de la 1 la10.

1966 - prin Legea învăţământului se înfiinţează licee de specialitate cu diferite profiluri.

1970 - se revine la vechea denumire a liceului "Ienăchiţă Văcărescu", prin Hotărâre a Consiliului de Stat.

25 mai 1973 - bustul poetului patron spiritual al liceului a fost reaşezat pe soclul său din faţa şcolii. Ca menţiune, bustul sculptat de profesorul liceului Vasile Blendea a fost ascuns după războiul al II-lea mondial în beciurile şcolii de un om de serviciu.

4 martie 1977 - are loc cutremurul de pământ în România, care afectează în mod foarte serios clădirea principală a liceului nostru. Se fac mari investiţii pentru reparaţiile capitale corespunzătoare, terminate într-un an. Cursurile şcolare s-au desfăşurat, parţial, în alte şcoli apropiate liceului.

1978 - este terminată noua construcţie a viitorului internat de băieţi, care are 2 etaje. Din cauza dezvoltării navetismului, internatul ca instituţie de găzduire a băieţilor a fost desfiinţat. În acelaşi timp îşi încetează activitatea şi cantina şcolară. În aceste spaţii sunt amenajate noi săli de clasă. Tot în această perioadă este construită noua sală de sport, cu terenuri pentru volei, tenis, baschet, handbal. Aici se ţin pe timpul iernii orele de educaţie fizică.

1983-1984 ia fiinţă prima clasă a IX-a ca filială a Şcolii pedagogice - Ploieşti, pentru judeţul Dâmboviţa, găzduită de Liceul “Ienăchiţă Văcărescu”. De fapt, aceste clase de început au constituit „nucleul” pentru înfiinţarea Liceului pedagogic, ca unitate şcolară de sine stătătoare, pentru care s-a construit o clădire nouă.

1990 - este anul amenajării fostei săli de sport, care fusese transformată în atelier de strungărie. O menţiune specială merită a fi făcută şi anume că această incintă până în anii 70 era singura sală de sport din oraşul Târgovişte. Aici, seara, se făceau antrenamentele echipei de volei-fete a oraşului care activa în divizia A. Tot în această perioadă, celelalte săli ocupate de ateliere îşi recapătă vechea destinaţie - săli de clasă.

În continuare se observă aceeaşi constantă preocupare a celor patru directori pentru menţinerea, dar şi modernizarea cu mobilier nou a cabinetelor din liceu, a cancelariei profesorilor, a sălilor de clasă şi a laboratoarelor. Crearea ambientului prin construcţia centralei termice proprii, cu un colectiv profesoral bine pregătit, asigură elevilor un cadru propice atingerii de performanţe, pe măsura renumelui pe plan local şi naţional al acestui liceu.

1998-1999 este anul şcolar când se aprobă înfiinţarea primei clase gimnaziale - a V-a. Astăzi, aceşti elevi sunt în clasa a XI - a.

1999 - prin Hotărâre a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Liceul teoretic "Ienăchiţă Văcărescu" se transformă în COLEGIUL NAŢIONAL "IENĂCHIŢĂ VĂCĂRESCU", cu sediul în municipiul Târgovişte, Calea Domnească, nr. 275.

2004 - aniversarea a 130 de ani de la atestarea documentară este întâmpinată cu bucurie de cei 70 de profesori şi cei peste 1000 elevi, şi cu rezultate pe măsura faimei de care se bucură atât la nivel local, dar şi naţional.




Chirita Maria-Madalina




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu